Nieuws

Hoeveel pensioen hebt u nodig voor een comfortabel leven?

Mensen onderschatten de kosten van levensonderhoud na hun pensioen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Global Investor Study 2018 van Schroders. Gepensioneerden zijn vaak meer kwijt aan hun levensonderhoud (boodschappen, zorgkosten, huur, etc.) dan ze voor hun pensioen verwachtten. Plannen die veel geld kosten, zoals het kopen van een tweede huis of een pand om te verhuren, blijken plots moeilijker te betalen en worden daardoor vaak geen realiteit. Een goede voorbereiding is daarom nodig.

Verwachtingen en werkelijkheid

Volgens de onderzoekers bestaat er in Nederland een flinke kloof tussen de verwachtingen van bijna gepensioneerden en de financiële werkelijkheid als mensen met pensioen zijn:

  • We denken straks zo’n 38% van ons pensioen kwijt te zijn aan levensonderhoud. Maar in werkelijkheid is dat meer dan de helft: 52%.
  • Nederlanders verwachten 75% van hun huidige inkomen nodig te hebben om echt comfortabel te kunnen leven na hun pensioen. In werkelijkheid ontvangen gepensioneerden gemiddeld 69% van hun inkomen als pensioen. Er is dus een pensioengat van 6%.

Het gemiddelde pensioengat in Nederland is overigens klein in vergelijking met andere landen in Europa. Belgen verwachten bijvoorbeeld ook 75% van hun huidige inkomen nodig te hebben, terwijl ze maar 54% ontvangen.

Toch tevreden

Ondanks dit verschil tussen verwachting en werkelijkheid zijn Nederlandse gepensioneerden relatief tevreden: 60% geeft aan voldoende inkomen te hebben. Nederlanders zien het aflossen van de hypotheek als grootste prioriteit tijdens hun pensioen.

Hoe bereidt u zich voor?

Wilt u zich goed voorbereiden op uw pensioen? Check dan jaarlijks hoe uw pensioen ervoor staat en de keuzes die u hebt. Start hiermee vanaf uw 30ste. Hoeveel pensioen u van ons fonds kunt verwachten, kunt u zien als u inlogt in de beveiligde omgeving Mijn Pensioencijfers van deze website. Hier vindt u ook de Pensioenschets. Daarmee kunt u makkelijk checken of uw pensioen straks voldoende is.

Hebt u meerdere werkgevers gehad? Log dan in op de landelijke pensioenwebsite www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een overzicht van uw pensioen bij verschillende werkgevers én uw AOW van de overheid.

Vragen?

Hebt u vragen? Stel ze aan onze medewerkers. Wij helpen u graag.