Nieuws

Beleidsdekkingsgraad november: 88,0%

Onze actuele dekkingsgraad is in november gestegen naar 89,1%.

De dekkingsgraad is een belangrijke graadmeter voor onze financiële positie. We onderscheiden er twee:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de actuele stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze steeg in november van 85,7% naar 89,1%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin na verloop van tijd pas zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad daalde van 88,3% naar 88,0%.

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie.

Ontwikkelingen in november

In november steeg de rente. Dat is goed nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan minder geld in kas moeten houden om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Ook nam ons vermogen toe, dankzij positieve ontwikkelingen op de aandelenmarkt. Dat kwam vooral door de positieve berichten over de coronavaccins. Door deze ontwikkelingen steeg onze actuele dekkingsgraad naar 89,1%.

Kans op verlaging in 2021 reëel

Om een verlaging van de pensioenen in 2021 te voorkomen, moet onze actuele dekkingsgraad op 31 december 2020 90% of hoger zijn. Op dit moment is deze 89,1%. Er is een reële kans dat we de 90% op oudejaarsdag niet gaan halen.

We adviseren u om de komende periode uw e-mail in de gaten te houden en onze website regelmatig te bezoeken. Daar vindt u actuele informatie over mogelijke pensioenverlaging.

Bron: Bestuur