Nieuws

Gaan de pensioenen omlaag? We zitten in de gevarenzone

We houden er serieus rekening mee dat we de pensioenen volgend jaar moeten verlagen. Het hangt af van onze financiële positie op oudejaarsdag. Om een verlaging te voorkomen, moet onze dekkingsgraad dan minimaal 90% zijn. Eind september was onze dekkingsgraad 86,9%. Het wordt dus spannend of we de 90% gaan halen. 

Of we de pensioenen moeten verlagen, hangt af van onze financiële positie. Die drukken we uit in de zogenoemde dekkingsgraad. De dekkingsgraad geeft de verhouding weer tussen ons vermogen en onze pensioenverplichtingen.

Regels voor verlagen pensioen

Minister Koolmees heeft de regels voor het verlagen versoepeld. Dat heeft hij gedaan omdat er afspraken zijn gemaakt over een nieuw pensioenstelsel. Pensioenfondsen hoeven de pensioenen niet te verlagen, als hun actuele dekkingsgraad op het eind van dit jaar 90% of hoger is. Toen de regels nog niet waren versoepeld, was dat 104,3%. Toch houden we er serieus rekening mee dat een verlaging in 2021 nodig is. Eind september was onze actuele dekkingsgraad 86,9%.

Wanneer weten we meer?

Het gaat om onze financiële situatie op 31 december 2020. Als onze dekkingsgraad dan geen 90% is, moeten we de pensioenen verlagen.

Hoe gaat het verder?

Hieronder ziet u hoe het tijdpad eruit ziet. Achter de schermen bereiden we ons hier op voor. 

Hebt u vragen?

Op onze website vindt u meer informatie en vragen en antwoorden over het verlagen van de pensioenen. Deze vragen worden uitgebreid zodra we meer weten. Hebt u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers helpen u graag.