Nieuws

Beleidsdekkingsgraad december: 87,8%

Onze actuele dekkingsgraad is in december 2,8%-punt gestegen naar 91,9%. Daardoor is een verlaging van de pensioenen nu gelukkig niet nodig.

De dekkingsgraad is een belangrijke graadmeter voor onze financiële positie. We onderscheiden er twee:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de actuele stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze steeg in december van 89,1% naar 91,9%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin na verloop van tijd pas zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad daalde van 88,0% naar 87,8%.

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie.

Ontwikkelingen in december

De rente daalde in december. Dat is geen goed nieuws voor een pensioenfonds. Maar dankzij positieve ontwikkelingen op de aandelenmarkt, nam ons vermogen toe. Verder is er in december voor het eerst rekening gehouden met de nieuwe cijfers van het Actuarieel Genootschap (AG). Het AG heeft voorspeld dat we gemiddeld minder lang leven. Het rekenen met de nieuwe cijfers, heeft een positief effect op onze dekkingsgraad. Door deze ontwikkelingen steeg onze actuele dekkingsgraad naar 91,9%.

Verlaging van de pensioenen nu niet nodig

Een verlaging van de pensioenen is nu gelukkig niet nodig. Onze actuele dekkingsgraad van eind december is uitgekomen op 91,9%. Dat is gelukkig hoger dan 90%. Was de dekkingsgraad lager geweest dan 90%, dan hadden we de pensioenen moeten verlagen. Toch zijn we nog niet uit de gevarenzone. 

Bron: Bestuur