Nieuws

Beleidsdekkingsgraad januari: 87,6%

Onze actuele dekkingsgraad is in januari 1,8%-punt gedaald naar 90,1%. De beleidsdekkingsgraad daalde met 0,2%-punt naar 87,6%.

De dekkingsgraad is een belangrijke graadmeter voor onze financiële positie. We kennen er twee:

  • De actuele dekkingsgraad. Dat is de actuele stand van zaken op de laatste dag van de maand. Deze daalde in januari van 91,9% naar 90,1%.
  • De beleidsdekkingsgraad. Een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Ontwikkelingen in de actuele dekkingsgraad worden hierin na verloop van tijd pas zichtbaar. De beleidsdekkingsgraad daalde van 87,8% naar 87,6%.

Meer informatie over de dekkingsgraad en de ontwikkeling hiervan vindt u op de pagina financiële positie.

Ontwikkelingen in januari

Ons vermogen nam in januari af. Daardoor daalde onze dekkingsgraad. Ook is in januari de manier aangepast waarop de rekenrente op langere termijn wordt bepaald. Dit heeft invloed op de rente waarmee we berekenen hoeveel geld we opzij moeten zetten voor pensioenen die we over 20 jaar of later moeten uitbetalen. Ook hierdoor daalde onze dekkingsgraad. Het goede nieuws is dat de rente in januari steeg. Daardoor ging onze dekkingsgraad omhoog.

Alles bij elkaar zorgt voor dit een daling van de actuele dekkingsgraad van 1,8%-punt. De beleidsdekkingsgraad daalde met 0,1%-punt. Omdat dit een gemiddelde is over de afgelopen twaalf maanden, daalt deze minder snel.

Bron: Bestuur