Nieuwe regels anw-hiaatverzekering per 1 januari 2022

Terug naar het overzicht
 • Wat is de anw-hiaatverzekering?

  Als u de anw-hiaatverzekering afsluit, krijgt uw partner een extra uitkering als u overlijdt. Uw partner krijgt deze uitkering naast het standaard pensioen van ons fonds.

 • Waarom passen jullie mijn verzekering aan?

  Als u overlijdt, krijgt uw partner pensioen van ons fonds én een anw-hiaatuitkering. De uitkeringen bij elkaar mogen fiscaal niet hoger zijn dan een maximum bedrag. Krijgt u voor 1 oktober 2021 een brief dat we uw verzekering aanpassen? Dan hebben we berekend dat het totale bedrag voor uw partner hoger is dan het maximum.

 • Waarom passen jullie mijn verzekering niet aan?

  We passen de verzekering alléén aan als het bedrag dat uw partner krijgt als u overlijdt, hoger is dan een maximum bedrag. Als u voor 1 oktober 2021 geen brief hebt gekregen, geldt dat niet voor u. Uw verzekering loopt gewoon door. U hoeft niets te doen.

 • Raak ik pensioen kwijt?

  Nee, u raakt geen pensioen kwijt. Deze verzekering werkt net zoals een brandverzekering voor uw huis. Breekt er brand uit? Dan bent u daarvoor verzekerd en krijgt u geld. Breekt er geen brand uit? Dan hebt u wel premie betaald, maar krijgt u daar niets voor terug.

  Tot 1 januari 2022 betaalt u meer premie voor uw anw-hiaatverzekering. Maar als u vóór 1 januari 2022 overlijdt, krijgt uw partner ook nog de hogere uitkering. Vanaf 1 januari 2022 betaalt u minder premie en krijgt uw partner een lagere uitkering.

 • Raak ik de betaalde premie kwijt?

  U raakt niets kwijt, maar u krijgt de premie ook niet terug. Deze verzekering werkt net zoals een brandverzekering voor uw huis. Breekt er band uit? Dan bent u daarvoor verzekerd en krijgt u geld. Breekt er geen brand uit? Dan hebt u wel premie betaald, maar krijgt u daar niets voor terug.

  Met de anw-hiaatverzekering werkt het ook zo. Overlijdt u? Dan krijgt uw partner een extra uitkering. Overlijdt u niet? Dan hebt u wel premie betaald, maar krijgt u daar niets voor terug.

 • Staat de premie vast?

  Nee, de premie wordt elk jaar iets hoger. Dat komt omdat in theorie de kans op overlijden elk jaar toeneemt.

 • Moet ik iets doen?

  U hebt een brief gekregen
  Op 1 januari 2022 passen we uw verzekering aan zoals dat in uw brief staat. Wilt u een lager bedrag verzekeren (let op: dat is niet altijd mogelijk)? Of wilt u de verzekering stop zetten? Neem dan contact met ons op.

  U hebt geen brief gekregen
  Nee, u hoeft niets te doen. Voor u verandert er niets.

 • Ik wil de verzekering stop zetten. Kan dat?

  Ja, u bent vrij om de verzekering stop te zetten. Dat kan per de eerste van elk kwartaal. Dus bijvoorbeeld per 1 januari of per 1 april. Stuur ons dan een brief waarin u schrijft dat u de verzekering wilt stop zetten. Het is belangrijk dat u én uw partner deze brief ondertekenen. Wilt u de verzekering per 1 januari 2022 stop zetten? Zorg dan dat wij uw brief uiterlijk 1 december 2021 hebben ontvangen.