Welke keuzes hebt u?

Uw pensioen laten ingaan op uw AOW-leeftijd

De meeste mensen kiezen ervoor om hun pensioen tegelijk met de AOW-uitkering van de overheid te laten ingaan. Op dat moment eindigt namelijk ook de arbeidsovereenkomst. 

Als u de komende jaren AOW-krijgt, ligt uw AOW-leeftijd nog vóór 68 jaar. Laat u uw pensioen tegelijk ingaan, dan gaat het bedrag dat u elke maand ontvangt wel iets omlaag. Het zit namelijk zo: de 'officiële' pensioenleeftijd van ons fonds is 68 jaar. Wij noemen dat ook wel de standaardpensioendatum. Daarmee bedoelen we dat dat de datum is waarop uw pensioen ingaat als u geen keuze maakt. Op het jaarlijks pensioenoverzicht en in Mijn Pensioencijfers rekenen wij alsof u op 68 jaar met pensioen gaat. Wij weten immers nog niet welke keuze u later wilt maken. Gaat uw pensioen eerder in dan 68 jaar, dan bouwt u minder lang pensioen op. En u krijgt uw pensioen over een langere periode uitbetaald. Daarom wordt het bedrag lager dan het bedrag op 68 jaar.

Wat betekent een keuze financieel?

Daar helpt de pensioenplanner u bij. Met deze online tool kunt u zien wat het voor u betekent als u uw pensioen eerder of later laat ingaan. U vindt de pensioenplanner in Mijn Pensioencijfers (u logt in met uw DidiD).

Maakt u geen keuze, dan gaat uw pensioen in als u 68 jaar wordt

De 'officiële' pensioenleeftijd van ons fonds is 68 jaar. Wij noemen dat ook wel de standaardpensioendatum. Daarmee bedoelen we dat dat de datum is waarop uw pensioen ingaat als u geen keuze maakt. Op het jaarlijks pensioenoverzicht en in Mijn Pensioencijfers ziet u hoeveel pensioen er voor u is. U ziet de bedragen alsof u op 68 jaar met pensioen gaat.

Wat moet u doen?

U ontvangt een half jaar voordat u AOW krijgt automatisch een brief van ons. Op het formulier bij die brief kunt u aangeven wanneer u met pensioen wilt. Overleg uw keuze altijd met uw werkgever. Wilt u eerder uw keuze doorgeven? Neem dan zelf contact met ons op.