Gepubliceerd op 20 december 2022

Dekkingsgraad november: 100,3%

In november daalde onze actuele dekkingsgraad met 1,4%-punt naar 100,3%. De beleidsdekkingsgraad ging met 0,5%-punt omhoog naar 98,3%.

Twee dekkingsgraden vertellen ons hoe Bpf Banden en Wielen er financieel voor staat:

  • De actuele dekkingsgraad
    Die stellen we elke maand op de laatste dag vast. Deze daalde in november van 101,7% naar 100,3%.

  • De beleidsdekkingsgraad
    Dat is een gemiddelde van de afgelopen 12 actuele dekkingsgraden. Deze dekkingsgraad verandert daardoor minder sterk. De beleidsdekkingsgraad steeg in november van 97,8% naar 98,3%.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het geld dat we bezitten (ons vermogen) en het geld dat we nodig hebben om de pensioenen te kunnen betalen (onze verplichtingen). Meer informatie over de dekkingsgraad vindt u op de pagina financiële situatie.

 

Ontwikkelingen in november

In november daalde de rente. Een lagere rente is geen goed nieuws voor een pensioenfonds, omdat we dan meer geld in kas nodig hebben om in de toekomst alle pensioenen te kunnen betalen. Onze beleggingen deden het gelukkig goed. Hierdoor nam ons vermogen iets toe. Dit had een positief effect op de dekkingsgraad. Helaas was het effect van de lagere rente groter dan het effect van onze beleggingswinst. Hierdoor ging de actuele dekkingsgraad met 1,4%-punt omlaag naar 100,3%.

De beleidsdekkingsgraad steeg met 0,5%-punt. Omdat dit een gemiddelde van de laatste 12 maanden is, verandert deze van maand tot maand minder sterk dan de actuele dekkingsgraad.