Wanneer wilt u met pensioen?

U kunt zelf kiezen wanneer u uw pensioen van ons fonds laat ingaan. U kunt:

De keuze die u maakt heeft invloed op de hoogte van uw pensioen.

Wat moet u doen?
U ontvangt een half jaar voordat u AOW krijgt automatisch een brief van ons. Op het formulier bij die brief kunt u aangeven wanneer u met pensioen wilt. Overleg uw keuze altijd met uw werkgever. Wilt u eerder uw keuze doorgeven? Neem dan zelf contact met ons op.

Maakt u geen keuze?

Dan gaat uw pensioen in als u 68 jaar wordt. Dit is de 'officiële' pensioenleeftijd van ons fonds. Wij noemen dat ook wel de standaardpensioendatum. Op het jaarlijks pensioenoverzicht en in MijnPensioen ziet u hoeveel pensioen er voor u is. U ziet de bedragen alsof u op 68 jaar met pensioen gaat.

Gaat u eerder dan 68 jaar met pensioen?

Dan is uw pensioen lager dan de bedragen die u daar nu ziet. Dat komt omdat u dan minder lang pensioen opbouwt en omdat het langer wordt uitbetaald.

Wat betekent een keuze financieel?

Daar helpt de pensioenplanner u bij. Met deze online tool kunt u zien wat het voor u betekent als u uw pensioen eerder of later laat ingaan. U vindt de pensioenplanner in MijnPensioen. U logt in met uw DigiD.

Pensioen vóór AOW

U mag eerder met pensioen gaan, namelijk vanaf 5 jaar voor uw AOW-leeftijd. Het bedrag dat u elke maand ontvangt, wordt wel lager dan het bedrag dat u nu op uw pensioenoverzicht ziet staan.

Het zit namelijk zo: de 'officiële' pensioenleeftijd van ons fonds is 68 jaar. Op het jaarlijks pensioenoverzicht en in MijnPensioen rekenen wij alsof u op 68 jaar met pensioen gaat. Wij weten dan immers nog niet welke keuze u later wilt maken. Gaat uw pensioen eerder in dan 68 jaar, dan bouwt u minder lang pensioen op. En u krijgt uw pensioen over een langere periode uitbetaald. Daarom wordt het bedrag lager.

Overleg altijd met uw werkgever als u eerder dan de AOW-leeftijd met pensioen wilt gaan. 

Pensioen tegelijk met AOW

Veel mensen kiezen ervoor om hun pensioen tegelijk met de AOW-uitkering van de overheid te laten ingaan. Op dat moment eindigt namelijk ook de arbeidsovereenkomst.

Als u de komende jaren AOW krijgt, ligt uw AOW-leeftijd nog vóór 68 jaar. Laat u uw pensioen tegelijk ingaan, dan gaat het bedrag dat u elke maand ontvangt wel iets omlaag. Het zit namelijk zo: de 'officiële' pensioenleeftijd van ons fonds is 68 jaar. Op het jaarlijks pensioenoverzicht en in MijnPensioen rekenen wij alsof u op 68 jaar met pensioen gaat. Wij weten immers nog niet welke keuze u later wilt maken. Gaat uw pensioen eerder in dan 68 jaar, dan bouwt u minder lang pensioen op. En u krijgt uw pensioen over een langere periode uitbetaald. Daarom wordt het bedrag lager dan het bedrag op 68 jaar.

Pensioen ná AOW

U kunt uw pensioen uiterlijk 5 jaar na uw AOW-leeftijd laten ingaan. Misschien wilt u daarbij ook langer doorwerken. Overleg dat altijd met uw werkgever. Uw arbeidsovereenkomst eindigt namelijk op uw AOW-leeftijd. Spreekt u met uw werkgever af dat u blijft doorwerken, dan bouwt u tot uw 68e pensioen op. Daarna stopt de pensioenopbouw.

Gaat u na uw 68e met pensioen? Dan wordt het bedrag dat u elke maand ontvangt hoger dan het bedrag dat u nu op uw pensioenoverzicht ziet staan. Het zit namelijk zo: de 'officiële' pensioenleeftijd van ons fonds is 68 jaar. Op het jaarlijks pensioenoverzicht en in MijnPensioen rekenen wij alsof u op 68 jaar met pensioen gaat. Wij weten dan immers nog niet welke keuze u later wilt maken. Gaat u later dan 68 jaar met pensioen, dan krijgt u uw pensioen over een kortere periode uitbetaald. Uw pensioen per maand gaat daardoor omhoog.

Deeltijdpensioen

Deeltijdpensioen is een combinatie van werken en pensioen ontvangen. U ontvangt pensioen voor het deel dat u niet meer werkt. U bouwt nog pensioen op voor het deel dat u wel nog werkt. U kunt vanaf 5 jaar voor uw AOW-leeftijd met deeltijdpensioen gaan.

Als u kiest voor deeltijdpensioen, wordt het bedrag dat u elke maand ontvangt lager dan het bedrag dat u nu op uw pensioenoverzicht ziet staan. Het zit namelijk zo: de 'officiële' pensioenleeftijd van ons fonds is 68 jaar. Op het jaarlijks pensioenoverzicht en in MijnPensioen rekenen wij alsof u op 68 jaar met pensioen gaat. Wij weten immers nog niet welke keuze u later wilt maken. Gaat uw pensioen eerder in dan 68 jaar, dan bouwt u minder lang pensioen op. En u krijgt uw pensioen over een langere periode uitbetaald. Daarom wordt het bedrag lager dan het bedrag op 68 jaar.

Overleg altijd met uw werkgever als u in deeltijd met pensioen wilt gaan.