Een huis kopen

Een huis kopen is een grote financiële beslissing, waar veel bij komt kijken. Deze beslissing heeft lange tijd invloed op uw portemonnee. Vergeet niet om ook aan uw pensioen te denken bij de koop van uw huis.

Goed om te weten

 

  • Hebt u nog een hypotheek als uw AOW-pensioen van de overheid ingaat? Door de AOW ingang valt uw inkomen in een lager belastingtarief. U betaalt dan minder belasting.
  • Daar staat tegenover dat u dan waarschijnlijk minder profiteert van de renteaftrek van uw hypotheek. Hierdoor bent u meer geld kwijt, zodra u AOW-pensioen ontvangt.
  • Meer informatie over een koopwoning en de belasting vindt u op de website van de Belastingdienst.

Wat kunt u doen?

  1. Neem uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) mee naar de hypotheekadviseur. Deze vindt u in uw online pensioenomgeving Mijn Pensioen.

  2. Ga naar Mijn pensioenoverzicht voor een compleet overzicht van uw pensioen via verschillende werkgevers en AOW-pensioen van de overheid. U kunt samen met uw partner inloggen voor een overzicht van uw gezamenlijke pensioeninkomen voor straks.

  3. Denk ook na over hoe uw situatie er uitziet als iets met u of uw partner gebeurt. Zoals bij overlijden of arbeidsongeschiktheid van u of uw partner.