Een huis kopen

Een huis kopen is een grote financiële beslissing, waar veel bij komt kijken. Deze beslissing heeft lange tijd invloed op uw portemonnee. Vergeet niet om ook aan uw pensioen te denken bij de koop van uw huis.

Wat kunt u doen?

  1. Neem uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) mee naar de hypotheekadviseur
    Deze kunt u downloaden in de beveiligde omgeving Mijn Pensioen van deze website.

  2. Hebt u ook ergens anders pensioen opgebouwd?
    Ga dan naar Mijn pensioenoverzicht voor een compleet overzicht van uw pensioen via verschillende werkgevers en AOW-pensioen van de overheid. U kunt daar samen met uw partner inloggen voor een overzicht van uw gezamenlijke pensioeninkomen voor straks.

  3. Wat kunt u verder doen?
    Denk ook na over hoe uw situatie er uitziet als iets met u of uw partner gebeurt. Zoals bij overlijden of arbeidsongeschiktheid van u of uw partner.

Hypotheek & Pensioen
Bekijk bij de koop van uw woning alvast hoeveel geld u kwijt bent aan uw woning als u straks met pensioen gaat. U kunt deze uitgavenpost verlagen door uw hypotheek helemaal of gedeeltelijk af te lossen voordat u stopt met werken. Op deze manier bouwt u bovendien spaargeld op voor de periode na uw pensioen. Als u uw huis verkoopt, is de opbrengst immers voor u.

Hypotheek & AOW
Hebt u nog een hypotheek als uw AOW-pensioen van de overheid ingaat? Door de ingang van uw AOW valt uw inkomen in een lager belastingtarief. U betaalt dan minder belasting en houdt meer geld over. Daar staat tegenover dat u dan waarschijnlijk minder profiteert van de renteaftrek van uw hypotheek. Hierdoor bent u meer geld kwijt, zodra u AOW-pensioen ontvangt.

Meer informatie over een koopwoning en de belasting vindt u op de website van de Belastingdienst.